Magazín

Svatební hostina ‑ tipy a inspirace pro svatební menu

Svatební hostina je jednou z nejoblíbenějších částí svatebního dne, proto je její příprava důležitá a patří také k nejnáročnějším rozhodnutím. Jak sestavit menu pro svatební hostinu a pro večerní pohoštění? Co na stole nesmí chybět? Nechejte se provést základními informacemi o svatebním menu a nechejte se také inspirovat našimi výběry.

Svatební hostina - tipy a inspirace pro svatební menu

  

Svatební hostina a večerní raut

Většinou se svatba pořádá po celý den a protáhne se do pozdních večerních hodin. Proto kromě hlavního chodu – obědu – se musí počítat i s večerním občerstvením. Nezapomeňte tedy vybrat nejen svatební menu, ale také večerní raut . Svatební hostina se pořádá v poledních hodinách, ihned po obřadu a focení. Většinou se skládá z několika chodů a je zakončený krájením dortu. Při zábavné části ve večerních hodinách je nutné připravit také občerstvení, které je místo večeře. Můžete je uspořádat jako raut, podávání guláše nebo večerní grilování.

Jak sestavit svatební menu

Svatební hostina může mít nejrůznější menu, klasickým uspořádání je předkrm, polévka, hlavní chod a zákusek. Při vybírání menu musíte brát mnoho ohledů na počet hostů, ale i na jejich složení. Poloviční porce objednejte pro děti a také si zjistěte, jestli někdo nedrží nějakou dietu či nemá nějakou alergii. Určitě chcete, aby jídlo chutnalo všem, proto se vybírá z osvědčeného kuřecího či vepřového masa a klasické přílohy. Některé restaurace umožňují i výběr ze dvou chodů, což pak může vyřešit určité problémy, ale zas pak počítejte s prodloužením čekací doby na jídlo.

Většina restaurací nabízí velký výběr jídel a sestavit menu si můžete dle vašich představ. Většinou vám umožní také donést vlastní cukroví a koláčky i  dort , nebo naopak vše zajistí i s  květinovou výzdobou

Svatební hostina začíná přípitkem tatínka nevěsty a ženicha a končí krájením dortu, který se podává ke kávě jako zákusek.

Inspirace pro vaše svatební menu

Protože výběr z jídel je opravdu široký, nabízíme vám několik menu v různých cenových hladinách. Jedná se o zajímavé recepty, které jsou nevšední a při tom si můžete být jisti, že budou chutnat.


Klasické menu v ceně cca 200 Kč za osobu

Klasické menu č. 1 
Krájená šunka od kosti, smetanový křen, stříbřité cibulky
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou
Domácí svíčková na smetaně s jemným žemlovým knedlíkem a divokými brusinkami

Klasické menu č. 2 
Variace trhaných salátů s čerstvou zeleninou přelitá octem Balsamico
Kuřecí vývar s masem a nudlemi
Kuřecí prsíčka protýkaná mandlemi s máslovou brokolicí

Klasické menu č. 3 
Šunkové a sýrové minipředkrmy zdobené zdobené dubečkem
Zeleninová polévka s nočky a petrželkou
Pikantní marinované vykostěné kuřecí stehno s provensálskými bramborami a zeleninou

Klasické menu č. 4 
Pyramida z rajčat a Mozzarelly s česnekem, bazalkou a olivovým olejem
Hovězí consommé s játrovými knedlíčky
Vepřová roláda v kombinaci s kuřecím špalíčkem, zelené fazolky, provensálské brambory


Netradiční menu v ceně cca 350 Kč za osobu

Netradiční menu č. 1 
Chlazený kuřecí koktejl s ananasem podávaný na celozrnném pečivu
Jemný žampiónový krém
Jehněčí kotletka s rozmarýnovým glazé a růžičkami brokolice a květáku

Netradiční menu č. 2 
Parmská šunka s medovým melounem
Slepičí vývar se zeleninou a nočky
Krůtí plátky proložené tomaty a Mozzarellou, zeleninová variace a baby karotka

Netradiční menu č. 3 
Uzené pstruží filátko na ledovém salátu zdobené zeleným chřestem
Brokolicový krém zjemněný smetanou
Plněná vepřová panenka s bylinkovou omáčkou, gratinované brambory


Exkluzivní menu v ceně cca 900 Kč za osobu

(Restaurace Grand Cafe Praha)

Exkluzivní menu č. 1 
Lžička s králičím konfitem s jablky a vlašským oříškem
Houbová terinka na listovém salátku s artyčoky a lanýžovým aroma
Silná esence z křepelky se zastřeným vajíčkem a kapkou brandy
Jelení ragů na víně s polentovou raviolkou
Prsíčka z divoké kachny s omáčkou z jarní zeleniny a brusinek,
podávaná s jemným mandlovým knedlíčkem
Dezert dle výběru

Exkluzivní menu č. 2 
Lžička tataráku z hovězí svíčkové se slzou smetany a kaviárem
Terinka z husích jater s hruškovo‑limetovou salso
Salát ze špenátu a rukoly se sušenými rajčaty, pečeným feta sýrem a teplým česnekovým dresinkem
Humrové capuccino se sýrovou sušenkou
Jehněčí hřebínky s česnekovým kuskusem a zeleninou Julien a silným masovým glasé

Exkluzivní menu č. 3 
Lžička houbového rizota s jemně zauzeným kachním prsíčkem
Koktejl listových salátů s voňavou malinovou vinaigretou a bylinkovými krutóny
Mousseline z čerstvé petrželky s grilovaným garnátem
Grilovaná husí játra s jablky a calvadosem
Dueto z kančího a srnčího hřbetu podávané s celerovým pyré, grilovanou cuketou a konfitem z perličkových cibulek
Mražený čokoládový krém s čerstvým lesním ovocem

  
  

Článek přečten: 24310×
200 nových snubních prstýnků z bílého zlata
 

Nejnovější články
Doprava a odvoz hostů 24.4.2014 Doprava a odvoz hostů
Organizace svatby není věc jednoduchá. Člověk má pocit, že musí naplánovat tisíc věcí. Tisíc jich tedy asi není, ale rozhodně jich je hodně. Jednu z věcí, které je určitě třeba promyslet je způsob, jakým ...
Je svatební noc přežitek? 9.4.2014 Je svatební noc přežitek?
Svatební noc kdysi znamenala pro novomanžele něco opravdu speciálního, jedinečného a dlouho očekávaného nebo naopak některými nevěstami obávaného. Ať tak či tak, byvávala to noc velmi speciální. A jak ...
Jak přijet na svatbu 3.4.2014 Jak přijet na svatbu
Většina snoubenců touží po krásné svatbě, kterou si báječně užijí, a na kterou budou oni i jejich hosté dlouho vzpomínat. Je nutné naplánovat spoustu věcí „ těch praktických i těch, které slouží ...